Lehiaketa gastronomikoa – Arauak

Aste Nagusiaren programazio anitzaren barruan Sukaldaritza Lehiaketa gure plater nagusietariko bat da. Honek Aste Nagusia jaio eta hazi den oinarrizko filosofiaren argazkia baita: herritar parte-hartzea maila gorenean. Lehiaketa honek  garai ezberdinak bizi izan ditu, baina  lehiaketa egonkortzea eta parte-hartze kuota ikaragarriak lortu izan ditugu, eta guzti hau lehiaketa honen oinarrizko filosofia errespetatuz: parte-hartze herritarra oinarri bezala hartuta kalean sukaldatzea, kultura eta gastronomia batuz. Honetarako egun dugun eremu egokia eta ekimenaren doakotasuna eta parte hartzaileen ez profesionaltasuna ezinbestekoak dira guretzako.

Gastronomikoaren eskupapera (PDF). Hemen aurkituko dituzue arau eta xehetasun guztiak.
Gastronomikoaren errezetak (PDF). Lehiaketako plateren errezetak, parte-hartzea sustatzeko.

BILBOKO KONPARTSEN LEHIAKETA GASTRONOMIKOEN ARAUAK

1.- Lehiaketa herritarra da, ez profesionalentzakoa.
2.- Izena Areatzan lehiaketa egunean emango da, goizeko 10:30ak.
3.- Aurkezpena 13:00ak eta 13:30ak bitartean izan beharko da. Ordutik beranduago aurkezteak zigorra dakar.
4.- Kazola kentzeko, ezinbestean aurkeztuko da izen-emate zenbakia.
5.- Soilik gasaz kuzinatu ahalko da. Su azpian bitarteko erregaitza ezarri beharko da.
6.- Prestakizunak Jai Gunean ikuslegoaren aurrean egingo dira denak. Lekunea 9:00ak ondoren okupatu ahalko da.
7.- Aldez aurretik zerbait kuzinatua erabiltzeak bat-bateko deskalifikazioa dakar.
8.- Lehiaketan aurkeztutako platerek gutxienez 3anoa edo zati izan beharko dute, Patata-Tortillak izan ezik. (Tortilla osagaiak: patatak, arraultzak, gatza, olioa, eta aukeran, tipula)
9.- Plater denek puntuatuko dute sailkapen orokorrean (igandean aurkeztutako “Munduko platerra” platera izan ezik). Xede honetarako, izen berean beti apuntatu behar dira.
10.- ‘Konpartsak’ sailean Bilboko Konpartsetako kideak lehiatuko dira, ez besterik.
11.- Parte-hartzaileek derrigorrez jantzi behar dute antolatzaileek emaniko mantala saria jasotzekotan.
12.- Pistoa %100 begetala izango da. Beraz, ezin da arrautza edo animalia-jatorrizko edozein osagai.
13.- Sukalkia kazolan edo presio-eltzean egin ahal da.
14.- Sukalkia behi haragiarekin egingo da. Ez dira onartuko masailezurrak, ez zakarra, ez orratza, ez gona.
15.- Epaileen erabakia deskartean eta apelaezina izango da.
16.- Elikagaiak Konserbazio egoera onean egon beharko dira. Baldintza horiek betetzen ez dituzten kazolak baztertzeko eskubidea izango du antolakundeak.
17.- Lehiaketa Gastronomikoan parte hartzeak honako arauak onartzea dakar, bai eta antolakundeak ezohiko premiengatik jar dezakeen beste araurik ere.